Wat is het verschil tussen een online evenement of een live evenement
Het belangrijkste verschil tussen fysieke events en online events zijn dat bij fysieke events alle zintuigen worden geraakt en geprikkeld bij je bezoekers.
Mensen zitten in één zaal en zien anderen om zich heen, ze raken geïnspireerd en kunnen direct actief mee doen. Bij online events zijn er eigenlijk maar twee zintuigen die worden geprikkeld, namelijk zien en horen. De ontvanger heeft een relatief klein kader (laptop, tablet of telefoon) waarin alles gebeurt terwijl als je in een eventruimte zit je om je heen kan kijken en diverse waarnemingen kunt doen en je wordt betrokken bij wat er zich afspeelt.
Bij inrichten / opzetten van een online evenement vinden wij het ontzettend belangrijk om rekening te houden met hoe we het beste de zintuigen van de kijkers kunnen prikkelen. De benadering die je moet toepassen om je kijkers te boeien en te binden zal meer TV-gerelateerd moeten zijn dan bij een live evenement.
Wij doen dit door optimaal gebruik te maken van interactie mogelijkheden met de kijker. Dit kan bijvoorbeeld via een chat, polls of live interactie in de studio.
Hybride streams zijn een mooi voorbeeld waar we fysiek en online interactie kunnen combineren.
Hier moeten dan twee ‘doelgroepen’ tegelijk bediend worden: de aanwezige bezoekers en de online bezoekers. Om te zorgen voor de juiste interactie en om deze goed in beeld te kunnen brengen moeten we eerst de kern van wat de boodschap weten om vervolgens de opzet te bepalen van de livestream. Tijdens de opzet brengen we ook de mogelijke interactie momenten in kaart en hoe we dit het beste kunnen benutten.
Bepaal de opzet van jouw livestream
Op basis van de input van wat je wil vertellen bedenken we de opzet van het programma. Vaak wordt bij online streams het format ‘talkshow’ als voorbeeld genomen.
Hierbij komen verschillende sprekers aan het woord en in beeld. Dat in beeld brengen van de sprekers of andere betrokkenen kan in een DWDD-achtige setting zijn of via een video opname, een live verbinding of een vooraf opgenomen interview. Deze diverse vormen kunnen we ook combineren om te zorgen voor nog meer afwisseling tijdens de live uitzending.
Tijdens de uitzending kunnen meerdere ondersteunende beelden (bijvoorbeeld een powerpoint) worden gebruikt en vertoond ter versterking van het verhaal wat wordt verteld. Het op maat maken van eigen bumpers, naamtitels of andere content is ook mogelijk in overleg.
Wil je helemaal uitpakken kan er natuurlijk ook voor worden gekozen om live entertainment toe te voegen aan het programma in de vorm van zang, dans, humor of een spel. Wij nemen de diverse mogelijkheden graag met u door over de wenselijke invulling en de volgorde ervan. Aan de hand van de wensen en de opzet van het programma kunnen we vervolgens het draaiboek gaan samenstellen.
Het goed in beeld brengen van de live stream
Het in beeld brengen van sprekers gebeurt met meerdere camera’s. Deze camera’s worden geschakeld door een technicus, maar bij grotere live streams met inhoud is het een regisseur die bepaald wat er in beeld wordt gebracht en wanneer. We werken met diverse camera’s, waarbij het grootste verschil is dat sommige camera’s bemand worden met één cameraman per camera en sommige camera’s op afstand bedient kunnen worden. Met de op afstand bedienbare camera’s bepaald één operator voor meerdere camera’s wat hij hiermee in beeld brengt.
Aan de hand van de opzet en het draaiboek kijken we wat er technisch nodig is om dit goed in beeld te brengen. Naast het technische aspect denken we mee over het decor en over het gebruik van één of meerdere studio ruimtes. In de ruimte kunnen we bijvoorbeeld gebruik maken van één tafel of desk, en een achterwand. Het komt ook voor dat we een compleet decor ontwerpen voor bepaalde shows. Afhankelijk van de opzet maken we graag 3D schetsen van de mogelijkheden en bespreken we deze met je.