BTW
1x 275,00 Excl. BTW
×
Subtotaal: 275,00
BTW: 57,75

Hoe krijg ik mijn powerpoint presentatie schermvullend?

Geef een goede presentatie waarbij de boodschap perfect zichtbaar is!

Stel je geeft een presentatie voor een zaal vol klanten of waardevolle relaties, dan wil je natuurlijk dat de boodschap goed overkomt! Wij hebben een aantal handige tips waarop je kan/moet letten bij een powerpoint presentatie. Wij zullen je stap voor stap meenemen voor het juist instellen voor het beeldformaat. Veel huidige schermen zowel onze beeldschermen en onze projectiechermen hebben een beeldformaat van 16:9. Ook wel breedbeeld genoemd. Om te zorgen dat je presentatie schermvullend wordt getoond, moet de instelling goed staan.

Hieronder is te zien wat het effect is als het beeld niet op 16:9 staat, maar op 4:3.

Beeldformaat 4:3

voorbeeld 4 3 scherm verhouding

Beeldformaat 16:9

voorbeeld 16 9 scherm verhouding

De beeldverhouding van een TV scherm of van een beamer is de verhouding tussen de breedte en de hoogte van het beeld. Vroeger was 4:3 standaard, tegenwoordig is 16:9 standaard. Onze TV schermen en de meeste projectieschermen zijn  16:9. Bij deze verhouding is het beeld geheel vullend zoals op afbeelding 2 is te zien.

Inhoud

  1. Hoe stel ik mijn powerpoint in op 16:9 (breedbeeld)?
  2. Wat is 4:3 en wat is 16:9?
  3. Waarom kiezen we voor 16:9?
  4. Hoe is 4:3 en 16:9 ontstaan?

1. Hoe stel ik mijn powerpoint in op 16:9 (breedbeeld)?

Begin bij het maken van een nieuwe presentatie met het instellen van het beeldformaat. Dit doe je door in het lint van powerpoint naar ‘Ontwerp’ > ‘Diagrootte’ te gaan en daar het formaat dat het beste past te kiezen. Afhankelijk van de powerpoint versie die je hebt zit deze instelling net even op een andere plek.
Stap 1 instelling 16:9 in powerpoint
Stap 2 instelling 16:9 in powerpoint
Stap 3 instelling 16:9 in powerpoint

2. Wat is 4:3 en wat is 16:9?

Voordat er sprake was van breedbeeld (16:9), standard 4 3 vs widescreen 16 9was 4:3 de standaard beeldverhouding voor veel beeldschermen.  Bijna elke computer ondersteunt dit formaat nog wel! 16:9 is tegenwoordig de nieuwe standaard beeldverhouding van alle (onze) TV en beamers. Daarnaast worden presentaties steeds vaker afgespeeld op televisies, doordat deze daar nu meestal groot genoeg voor zijn zoals onze HD LED schermen. Het verschil tussen de beide formaten is dat 4:3 vierkant is en 16:9 rechthoekig is. 

3. Waarom kiezen we voor 16:9?

Waarom is 16:9 de nieuwe standaard geworden? Er zijn meerdere redenen te noemen om 16:9 te kiezen boven 4:3.
16:9 oogt vele malen moderner dan 4:3. Aangezien je in de breedte extra ruimte hebt is het makkelijker om grafieken, tabellen en tijdlijnen te combineren met tekst.
De extra ruimte die beschikbaar wordt in de breedte biedt de mogelijkheden om je scherm te ‘splitsen’. Je kan in hetzelfde beeld meer informatie kwijt; Bijvoorbeeld links een foto en rechts een stuk tekst of meerdere foto’s naast elkaar.

Een andere reden om voor 16:9 te kiezen is dat dit formaat dichter bij het menselijk gezichtsveld ligt dan het verouderde 4:3 formaat. Het gezichtsveld van een mens is eigenlijk een ovaal gebied recht vóór ons en is groter in de breedte dan in de hoogte. We zien dus meer in de breed dan in de hoogte. Bedenk je maar eens dat je vaker met je ogen of je hoofd naar boven of beneden beweegt dan van links naar rechts.  Doordat 16:9 deze verhouding benadert, komen je presentaties natuurlijker over en is het fijner kijken.

4. Hoe is 4:3 en 16:9 ontstaan?

Dia projector ouderwetsNa jaren experimenteren lukte het William Kennedy Laurie Dickson om een kinescoop te ontwikkelen. Dit was een filmprojector die een doorlopende 35mm-filmstrook bevatte. Als deze beelden één voor één kort achter elkaar werden belicht ontstond er een filmpje. Eén frame op deze 35mm-filmstrook was 4 perforaties hoog; zo is de beeldverhouding 4:3 ontstaan. 

Door deze techniek in films te gebruiken raakten mensen gewend aan de beeldverhouding 4:3. In de jaren ’50, toen de televisie steeds vaker ‘gewoon’ werd, werd dit formaat overgenomen. Vanaf dat moment moesten bioscopen gaan concurreren met de televisie. Om mensen naar de bioscoop te krijgen werd in 1952 Cinerama bedacht. Dit was nog verre van ideaal, maar wel spectaculair. Het was breed en groot. In het begin werden vooral natuurshots getoond. Niet veel later met de CinemaScope werden echte speelfilms gemaakt. Hierna volgden veel beeldformaten elkaar op: het beeld moest steeds groter.

bioscoop zaal klein priveAan het begin van de high-definition televisie in 1980 bedacht Dr. Kerns H. Powers de beeldverhouding 16:9. Hij kwam hierop door het gemiddelde te nemen van de twee uitersten van de twee populairste beeldformaten in de jaren tachtig. Dat was 4:3 en 21:9. Hij had berekend dat wanneer je een film zou afspelen in het 4:3 formaat op een 16:9 scherm, dan krijg je aan de zijkanten even brede balken als aan de bovenkant met het breedbeeldformaat. Pas in de jaren ’90 kwamen de breedbeeldschermen op de markt en toen het beeldscherm steeds dunner werd won het aan populariteit.

Handige producten voor bij een presentatie

Wanneer je een presentatie geeft kan het handig zijn om aan een aantal producten te denken. Wij hebben de meest gehuurde presentatiemiddelen bij elkaar gezet. 

Mooi scherm voor je presentatie?

Beeld kan je verhaal erg versterken! Mooie foto’s of een video kunnen je verhaal kracht bijzetten. Wij hebben de schermen die het vaakst worden gehuurd bij elkaar gezet. Ben je opzoek naar grote TV’s of beamer schermen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u voor zowel kleine als grote presentaties geheel bijstaan. 

Goed geluid voor je presentatie?

Het verhaal van de spreker moet natuurlijk goed te horen zijn! Wij hebben ideale presentatie sets hiervoor klaarstaan. Naast de veel gehuurde sets die hieronder staan bieden wij ook kleinere of juist grotere sets aan. Wij adviseren u graag voor uw presentatie of toespraak.