BTW
Geen producten in de winkelwagen.

Handleiding Stroom: wat komt er bij kijken?

Bij de organisatie van een event, is stroomvoorziening één van de belangrijkste onderdelen. Maar wat komt er nou eigenlijk allemaal bij kijken, waar moet je rekening mee houden en hoe bepaal je hoeveel stroom je nodig hebt? In dit artikel zullen we dit uitgebreid bespreken en je voorzien van tools, tips en trucs. 

1. Hoeveel stroom heb ik nodig?

Bij een evenement zullen er veel apparaten zijn die stroom gaan verbruiken. Denk hierbij aan: Techniek(licht en geluid), Catering, Decoratie en rand apparatuur. Voor het krijgen van een duidelijk overzicht zijn de volgende stappen zeer belangrijk. 
Stap één: 
Uitzoeken hoeveel vermogen(watt) en wat voor aansluiting de leveranciers nodig hebben.  Denk hierbij aan de volgende stroomverbruikers:  Techniek (Licht en geluid) maar ook bijvoorbeeld een band die eigen apparatuur wilt aansluiten, Catering (Foodtrucks, Ovens en bijvoorbeeld Grillplaten),  Verwarming (buiten of binnen) en houd altijd rekening met mogelijke last minute toevoegingen. 
Je kunt ook gebruik maken van onze vragenlijst stroomgebruik voor een duidelijk overzicht wat externe leveranciers nodig hebben aan stroom.
 
Stap twee:
Opstellen van een verbruikslijst. Door het opstellen van een verbruikslijst zorg je voor duidelijkheid, weet je hoeveel vermogen er nodig is en waar op de locatie het nodig is. Op deze algemene lijst zul je dan kunnen zien wat het algemene stroomverbruik per apparaat is. Veel licht en geluid bedrijven, maar ook professionele cateraars kunnen je vaak van hun verbruikslijst voorzien.

2. Hoeveel stroom is er beschikbaar?

Na uitgezocht te hebben hoeveel stroom er verbruikt gaat worden, is het net zo belangrijk om uit te zoeken hoeveel stroom er beschikbaar is en wat voor aansluitingen er aanwezig zijn of aanwezig moeten zijn. 

Aanwezige stroom op locatie:
Het is belangrijk om een duidelijk overzicht te creëren van de aansluitingen die beschikbaar zijn. Hiervoor kunt u gebruik maken van onze vragenlijst aanwezige stroom.
Dit overzicht met de aanwezige stroom per ruimte of locatie kan vervolgens gecombineerd worden met de vragenlijst stroomverbruik om een duidelijk stroomplan op te stellen. Met dit stroomplan komt er een duidelijk overzicht hoeveel stroom er nodig is, hoeveel stroom er beschikbaar is en hoe deze verdeeld dient te worden. Je vindt hier nu een duidelijke uitleg over de verschillende aansluitingen, de verschillende verdelers en het vermogen dat beschikbaar is

De verschillende aansluitingen: 
– Normaal stopcontact
– Krachtstroom aansluiting

Normaal stopcontact: 
Bij het normale huis tuin en keuken stopcontact (schuko) zal er minder stroom aanwezig zijn dan bij een krachtstroom aansluiting. Ook is het belangrijk om uit te zoeken hoeveel stroom het stopcontact kan leveren. Om er achter te komen hoeveel stroom een stopcontact kan leveren, moet je weten op hoeveel Ampère het stopcontact is gezekerd en hoeveel stopcontacten er in de groep zitten die een zelfde zekering delen. Vaak is het zo dat daar in de stoppenkast een overzicht van te vinden is of dat een locatie daar een gespecificeerd overzicht van heeft. Bijvoorbeeld: In de woonkamer van je eigen woning zijn er 4 stopcontacten aanwezig. In de meterkast zie je dat deze groep een zekering van 10A heeft. Dit betekent dat er voor deze groep (van 4 stopcontacten) maximaal 2300 W aan stroom aanwezig is. 

Schuko aansluiting

Krachtstroom aansluiting:
Een krachtstroom aansluiting is een fysiek anderen aansluiting dan een normaal stopcontact. Bij een krachtstroom aansluiting komt er 380 volt uit de aansluiting in plaats van  230 volt die uit een normaal stopcontact komt. Hierdoor zal 
altijd gebruik moeten maken van een krachtstroom verdeler als je krachtstroom voor normale apparatuur wilt gebruiken. Deze vormt de 380 volt om naar 230 volt waardoor het normaal te gebruiken is. 

Krachtstroom aansluitingen zijn te vinden in 16A, 32A, 63A en 125A deze hebben allemaal een anderen aansluiting, waardoor je nooit de verkeerde krachtstroom kabel kunt aansluiten. 

Krachstroom muur opbouw aansluiting
32A stekker male

Krachtstroom verdelers: 
Om een krachtstroom bruikbaar te maken, heb je dus krachtstroom verdelers nodig. Deze zijn er van groot tot klein, simpel of uitgebreid. Het grootste verschil is een verdeler met of zonder display. Op het display kun je zien hoeveel vermogen er per stroomgroep wordt verbruikt. Om een goede keuze te maken wat voor verdeler je nodig hebt is het belangrijk om te weten, op wat voor manier je hem wilt gebruiken. De verdeler met display wordt vaak gebruikt op een centraal punt waar het belangrijk is om te zien hoeveel vermogen er wordt gebruikt per groep. Een verdeler zonder display wordt daarna gebruikt als een breakout. De breakout splitst de krachtstroom in de gewenste aansluitingen, bijvoorbeeld kleinere krachtstroom groepen of schuko groepen. 

Krachtstroom vermogen: 
Krachtstroom bestaat uit 3x phase 1x nul en 1x grond. Dit betekent dat 1 phase op bijvoorbeeld 32 A is gezekerd. Om het beschikbare vermogen te berekenen gebruiken we de volgende formule P=UxI (P= vermogen in Watt, U= spanning in Volt en I= stroom in Ampere). Het vermogen berekenen we als volgt: 1 phase van 380 V en 32A = 12.160 W. Het totaal vermogen dat beschikbaar is op de 32A aansluiting is dan 3x 12.160 W = 36.480 W

Meer vermogen nodig? 
Mocht het zo zijn dat de normale krachtstroomaansluitingen niet toereikend zijn, dan is de volgende stap Powerlock aansluitingen. Hierbij kan je kiezen voor 400A met 380V of 660A met 380V.  Dit powerlock systeem is te herkennen aan 5 losse aders in 5 verschillende kleuren die niet verkeerd aangesloten kan worden. Veel grote aggregaten hebben

Krachtstroom input

125A CEE

63A CEE

32A CEE

16A CEE

Totaal vermogen

142.500 W

71.820 W

36.480 W

18.240 W

Krachtstroom output maximaal

2x 63A CEE of 4x 32A CEE

2x 32A CEE of 4x 16A CEE

2x 16A CEE of 6x 16A Schuko

6x 16A Schuko

Vermogen per output groep

71.820 W of 36.480 W (32A)

36.480 W of 18.240 W (16A)

18.240 W of 3680W (16A)

3680W (16A Schuko)

3. Aggregaten – tijdelijke stroomvoorziening

Bij aggregaten kan je niet zomaar uitgaan van Watt als het vermogen dat de aggregaat kan leveren. Het vermogen dat aggregaten leveren word uitgedrukt in KVA. KVA staat voor kilovoltampere. Dit betekent letterlijk hoeveel vermogen Watt kun je uit 1 kilovoltampere halen? Om dit te berekenen gebruiken we de volgende verhouding: 1000 W is gelijk aan 1.25 KVA. Belangrijk is dan nog om te kijken wat voor aansluiting de aggregaat heeft. Levert deze 1KVA bijvoorbeeld op een 230v aansluiting of op een 380v krachtstroom aansluiting.

In onderstaand overzicht een globale indicatie van hoeveel vermogen er uit een bepaalde aggregaat gehaald kan worden:

Aggregaat sterkte: 

Watt: 

Schuko 230 volt 

Krachtstroom 380 volt: 

2,5KVA

2400W

1x10A

4KVA

3500W 

1x16A

6KVA

5500W

1x16A +1x10A

10KVA

9000W

2x16A

1x 16A

15KVA

12.000W

3x 16A

1x 32A

40KVA

32.000W

8x 16A

1x 63A

4. Aarding

Technische installaties  of apparaten dienen allemaal geaard zijn. In het geval dat er onverhoopt kortsluiting plaatsvindt, zal de vrijgekomen spanning de weg van de minste weerstand kiezen. Door zelf aarding aan te leggen, inclusief een aardlekschakelaar, zal in het geval van kortsluiting de stroom uitgeschakeld worden. Zo wordt voorkomen dat de spanning ongewenst over wordt gedragen op mensen of dieren. Elektrische apparaten zijn vaak intern voorzien van aarding. Deze worden dan geaard door ze in een geaard stopcontact te steken Bij het gebruik van een truss constructie of andere metalen constructies kan het zijn dat extra aarding gewenst is, of dat het een eis van een locatie of organisator is. Er wordt dan gevraagd om aan de NEN1010 norm te voldoen.  Dit kan gedaan worden door extra aardekabels te bevestigen op de constructie en deze te verbinden met een aardpin of een aard aansluiting in bijvoorbeeld de meterkast. 
 

Het kan zijn dat bij het aansluiten van een geluidsysteem, er een brom ontstaat die te maken heeft met een onjuiste aarding van een apparaat die op dat stroomnetwerk aangesloten is. De brom die dan wordt waargenomen wordt ook wel een aardlus genoemd. Een aardlus ontstaat doordat er niet gebalanceerde geluidskabels zijn gebruikt, die vervolgens voor een lekspanning in het stroomnetwerk de weg van de minste weerstand vormt. Zorg dragen voor goede aarding zal dus niet alleen de veiligheid verhogen maar ook op voorhand problemen wegnemen. 

5. Tips en trucs

– Controleer de krachtstroom aansluitingen die aanwezig zijn op locatie (soms zit 25A zekering in 32A krachtstroom aansluiting).

– Denk vooraf na over de bekabeling; Welke kabel dikte en welke lengte gaat er gebruikt worden. Bij het gebruiken van lange kabels treedt spanningsverlies op doordat een kabel weerstand heeft. Een kabel van 200meter die wordt gebruikt voor 10 ampère en 230 volt heeft een verlies van 23 volt, waardoor het al snel schadelijk wordt voor de aangesloten apparatuur. Dit kan worden voorkomen door dikkere kabels te gebruiken.

–  Houd rekening met hoeveel ampère je over kabels heen laat lopen. Hoe hoger de gebruikte ampères zijn hoe hoger het effect van stroom verlies is.. 

– Stekkerblokken oneindig doorverbinden: DOE DIT NIET. Dit is gevaarlijk, je gaat dan te veel vermogen door 1 dunne kabel laten lopen. Ons advies: Maak een goed stroomplan zodat je weet wat er nodig is per plek waar je stroom levert. Mocht het nodig zijn om kabels toch te verlengen kies dan voor een dikkere kabel.

6. Samenvatting

Het is dus belangrijk om je zelf altijd af te vragen hoeveel stroom er beschikbaar is en hoeveel stroom er nodig is. Daarbij kunt u onze vragenlijsten Stroom aanwezig en Stroom verbruik gebruiken. 

Deze 2 documenten kunnen dan naar de stroomleverancier en de stroomverbruikers gestuurd worden. Dan is het prettig om deze documenten in je draaiboek op te nemen zodat iedereen weet wat er mogelijk is. Het beste is om de stroomverbruikers goed te informeren over waar zij de gewenste stroom vandaan moeten halen. Wij doen dit altijd om problemen op de dag te voorkomen. 

Wij wensen je veel succes met het evenement en bij vragen kun je ook altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.