BTW
Geen producten in de winkelwagen.

Hoeveel en welke microfoons heb je nodig bij een congres?

Deze checklist over de hoeveelheid microfoons bij een congres is gemaakt, omdat er geregeld verwarring bij onze opdrachtgevers over dit onderwerp is. Zo komt het voor dat de relatie aangeeft dat twee draadloze handmicrofonen voldoende zijn voor hun congres. Als wij er dan bij betrokken worden en kritisch naar het  programma kijken blijkt soms al snel dat wij een andere microfoon of een ander aantal adviseren omdat anders enkele sprekers niet versterkt kunnen worden.

8 Belangrijke vragen die altijd gesteld moeten worden.

  1. Is er een host/dagvoorzitter?
  2. Hoeveel sprekers zijn er?
  3. Hoe lang zal elke spreker presenteren?
  4. Zullen sprekers tegelijkertijd gaan presenteren?
  5. Hoeveel tijd zit er tussen de sprekers?
  6. Vanaf welke plek zal de spreker gaan presenteren, is dit vanachter een katheder of zal de spreker vrij over het podium willen rondlopen?
  7. Wanneer is er een pauze en hoe lang is deze pauze?
  8. Wil je het publiek betrekken door hun vragen te laten stellen?

Een goed draaiboek of programmaboek bevat eigenlijk alle antwoorden op deze vragen. Helaas komen we nu nog vaak genoeg tegen dat dit niet het geval is.

Welke microfoons heb ik nodig?

Voordat ik vertel welke microfoons je nodig hebt is het goed om uit te leggen welke soort microfoons eigenlijk gebruikt worden bij congressen. Allereerst kunnen we onderscheid maken in draadloze of draadgebonden microfoons. Soms staat er een katheder of lessenaar op het podium waarbij een draadgebonden microfoon voldoende is, maar over het algemeen gebruiken wij draadloze microfoons.
Binnen de draadloze microfoons heb je grofweg 4 verschillende varianten: 

  • Handmicrofoon, dit wordt ook wel een handheld microfoon genoemd.
  • Headset microfoon, dit is een microfoon die met een oortje op kan zetten. 
  • Catchbox, dit is een zachte gooibare microfoon waarmee je de interactie met het publiek kan vergroten.
  • Dasspeld microfoon, dit wordt ook wel een lavalier of revers microfoon genoemd.

Verschillen: Handmicrofoon, Headset, Catchbox en Dasspeld?

Het verschil tussen de handheld en de headset/dasspeld microfoon is dat je de handheld microfoon met één hand vast moet houden. Wanneer de spreker naast de handheld microfoon in zijn ene hand ook een presentatieklikker in zijn andere hand moet vasthouden, kan je je wellicht voorstellen dat een headset beter geschikt is voor een presentatie. Met een headset heb je als bijkomend voordeel dat de microfoon altijd op dezelfde afstand tot de mond zit. Met elke andere variant kan het gebeuren dat met het draaien van je hoofd tov de microfoon het geluid harder/zachter wordt. Een professionele spreker zal altijd de microfoon perfect voor zijn mond houden, maar bij een onervaren spreker is dat vaak anders. Daarom adviseren wij altijd een headset tenzij een spreker kort (ca< 15 minuten minuten) versterkt moet worden.

Een dasspeld wordt voornamelijk in studio/TV omgeving gebruikt, dit heeft voornamelijk te maken met het aanzicht. Een dasspeld microfoon kan vrij subtiel verwerkt worden op kleding en is daardoor niet zichtbaar in het gezicht zoals een headset. Een groot nadeel van de dasspeld is dat deze zeer gevoelig is voor omgevingsgeluid. Bij een live presentaties is de kans dus aanwezig dat het geluid van de speakers opgevangen worden door de dasspeld en dan een vervelend geluid, de bekende pieptoon, veroorzaakt in de ruimte.

De Catchbox is eigenlijk niet te vergelijken met de handmicrofoon, headset of dasspeld. Deze zachte gooibare microfoon is voornamelijk leuk voor interactie met het publiek. De microfoon wordt niet gebruikt voor volledige presentatie, omdat de geluidskwaliteit een stuk minder is dan met de andere varianten.

Kwaliteitsverschil tussen handheld en headset microfoon

Tussen de professionele sennheiser handheld microfoon en DPA headset microfoon die wij hebben is eigenlijk geen kwaliteitsverschil te merken. Wel kan er een verschil in geluid te merken zijn wanneer de microfoons niet geheel op een juiste manier gebruikt worden. Waar de headset vast zit en dus continue op dezelfde plek zit, vlak bij de mond van de spreker, is dit bij de handheld niet het geval. De spreker heeft de handheld zelf vast en bepaald daardoor zelf hoe ver hij de microfoon van zijn mond houdt. Wanneer een spreker onervaren is merk je vaak gedurende presentatie dat de handheld af en toe wat verder van de mond zit en dan weer wat dichterbij. Voor lange presentaties adviseren wij altijd de headset. Voor korte presentaties is de handheld een goede uitkomst.

Catchbox en dasspeld microfoon

Naast de welbekende handheld en headset hebben wij ook een catchbox en een dasspeld microfoon. Allereerst de catchbox microfoon. Eigenlijk zegt de naam het al. De catchbox is een zachte gooibare microfoon. Deze microfoon gebruiken wij evenementen waarbij het publiek betrokken wordt. Wanneer er een vraag vanuit het publiek komt, kan je uiteraard met een handmicrofoon op deze persoon aflopen. Echter kan je onze Catchbox richting deze persoon gooien. Dit is speelser en gaat sneller, zeker wanneer de vraag van iemand vandaan komt die in het midden van de rij zit.

De dasspeld microfoon gebruiken wij niet bij dit soort evenement. Deze dasspeld is namelijk erg gevoelig en is daarom niet optimaal om te gebruiken wanneer er speakers in de ruimte aanwezig zijn. Wij gebruiken de dasspeld microfoon daarom sneller voor studio doeleinden. 

Hoeveel microfoons heb ik nodig?

Hierboven heb ik uitgelegd welke microfoons wij gebruiken voor congressen. De draadgebonden microfoon voor vaste posities zoals bij een katheder of lessenaar. De handheld microfoon die je in de hand vasthoudt. De headset die vast zit waardoor je beide handen vrij hebt. En tot slot de catchbox die je kan gooien voor meer interactie met het publiek. Maar hoeveel van elk heb ik nu nodig? Grofweg kan je van het volgende uitgaan;

  • Iedere dagvoorzitter krijgt 1 headset.
  • Wanneer een spreker langer dan 15 minuten zal spreken krijgt deze ook 1 headset, anders een handheld.
  • Wanneer er meerdere sprekers tegelijkertijd zullen spreken, zal voor elke spreker een headset of handheld klaarliggen.
  • Voor de volgende spreker of sprekers zullen wij ook altijd 1 of meerdere microfoons klaar hebben liggen zodat deze gelijk het podium op kan wanneer de andere spreker(s) klaar is/zijn.
  • Voor vragen uit het publiek zullen wij 1 handheld of 1 catchbox klaar hebben liggen.
  • Daarnaast is het altijd raadzaam om 1 handheld microfoon als reserve te hebben liggen.

Om budgettaire redenen is het soms wenselijk dat wij iets kritischer kijken naar bovenstaande. Bijvoorbeeld door microfoons te wisselen tussen de sprekers, waardoor minder microfoons noodzakelijk zijn. Echter is dit niet altijd mogelijk zoals wanneer de ene spreker nog vragen uit het publiek aan het beantwoorden is en de volgende spreker moet het podium alweer op komen dan is het wisselen van microfoons niet mogelijk.

Om budgettaire redenen is het soms wenselijk dat wij iets kritischer kijken naar bovenstaande. Bijvoorbeeld door microfoons te wisselen tussen de sprekers, waardoor minder microfoons noodzakelijk zijn. Echter is dit niet altijd mogelijk zoals wanneer de ene spreker nog vragen uit het publiek aan het beantwoorden is en de volgende spreker moet het podium alweer op komen dan is het wisselen van microfoons niet mogelijk.

Voorbeeld aantal microfoons bij een congres

Bij dit voorbeeld ga ik uit van 2 dagvoorzitters. De ene dagvoorzitter zal telkens met 3 sprekers tegelijkertijd op het podium een half uur een onderwerp bespreken. Terwijl de andere dagvoorzitter de vragen uit het publiek begeleidt en gelijk na afloop van de discussie de volgende 3 sprekers zal aankondigen. Hoeveel microfoons zullen er nodig zijn? Dit zullen wij beantwoorden met de acht belangrijke vragen van hierboven.

  1. Is er een host/dagvoorzitter? Ja 2
  2. Hoeveel sprekers zijn er? 6
  3. Hoe lang zal elke spreker presenteren? 30 minuten
  4. Zullen sprekers tegelijkertijd gaan presenteren? Ja 3 tegelijkertijd
  5. Hoeveel tijd zit er tussen de sprekers? Vrijwel geen
  6. Vanaf welke plek zal de spreker gaan presenteren, is dit vanachter een katheder of zal de spreker vrij over het podium willen rondlopen? Vanaf het podium.
  7. Wanneer is er een pauze en hoe lang is deze pauze? Niet bekend
  8. Wil je het publiek betrekken door hun vragen te laten stellen? Ja

Na het beantwoorden van bovenstaande komen we op het volgende aantal microfoons:

  • 2 dagvoorzitters –> 2 headsets
  • 3 sprekers tegelijkertijd, langer dan 15 minuten –> 3 headsets
  • Volgende 3 sprekers die gelijk na afloop opkomen –> 3 headsets
  • Vragen vanuit het publiek –> 1 handheld of 1 catchbox
  • Reserve handheld –> 1 handheld

Totaal: 8 headsets + 1 handheld (reserve) + 1 handheld of 1 catchbox

Waar moet ik nog meer op letten?

Naast bovenstaande punten zoals welke microfoon ga ik gebruiken en het aantal microfoons, hebben wij nog een aantal punten waar aandacht aan geschonken moet worden. Wanneer er met draadloze systemen gewerkt wordt kan dit storing met zich meebrengen. Zo moet er altijd op locatie gekeken worden of er niet meerdere systemen door elkaar gebruikt worden. Daarnaast moet elke microfoon op een eigen en vrije frequentie ingesteld worden zodat er geen Intermodulatie kan ontstaan. 

Intermodulatie

Intermodulatieproducten kan ontstaan doordat microfoonsystemen op bepaalde frequenties signalen uitzenden. Stel zender A stuurt uit op een frequentie van 933.2 MHZ en zender 2 stuurt uit op 933.3 MHZ dan zal er intermodulatie onstaan. Dit gebeurt omdat de zenders allebei bijna op hetzelfde gebied zenden. Bij zenders dient er altijd een marge te zijn. Dit moet omdat de verschillende frequenties met elkaar reageren en buiten hun bereik kleine pieken gaan veroorzaken met storingen. Om dit te voorkomen moet je dus eigenlijk altijd een marge hanteren tussen de twee frequenties. Draadloze systemen zoals die van ons met meerdere kanalen doen dit over het algemeen automatisch. 

Meerdere draadloze microfoons tegelijk gebruiken

Op de zender kun je meerdere frequenties instellen, zodat je altijd kan inspelen op de locatie. Op die manier kunnen er ook meerdere systemen naast elkaar gebruikt worden. Ons systeem heeft een Wireless System manager, daarmee kan er worden gescand op vrije frequenties. Er zijn een aantal gratis tools waarmee je kunt nagaan welke frequenties je mag gebruiken op de locatie waar je de gehuurde zenders wil gebruiken: Bijvoorbeeld de Sennheiser frequencyfinder online tool en de Frequency Xpert app.

De afstand – bereik

De afstand van een draadloze microfoon is afhankelijk van de sterkte van de zender. Je kunt dus niet zomaar onbeperkt ver weg lopen. Denk maar aan een radiostation met een grote mast. Radio signaal kun je tot ver ontvangen, maar dit is ook niet onbeperkt. Een handmicrofoon werkt op een batterij en deze kan dus leeg raken. Hoe verder de microfoon van de zender hoe meer deze verbruikt. Daarom is het bereik meestal 50 meter en gaat de batterij zo’n 6 uur mee.

Het bereik van een draadloze microfoon wordt bepaald door de afstand. Het liefste is een directe zicht verbinding tussen de zender (microfoon) en ontvanger. Hoe minder er tussen de microfoon en ontvanger in staat, hoe beter het bereik. Dus probeer de ontvanger niet ergens in te stoppen, of ergens achter neer te zetten. Muren, wanden, pilaren en vooral van beton of staat verminderen het bereik behoorlijk als deze tussen de microfoon/zender en ontvanger staan. Wij verhuren ‘vlaggen’ waarmee je het signaal beter kunt opvangen en minder snel in de problemen raakt.