BTW
NederlandsEnglish
Geen producten in de winkelwagen.

Koningsdag Checklist voor jou Boot of Feest

Deze checklist over wat je nodig hebt tijdens Koningsdag op een boot is gemaakt voor iedereen die met geluid en dj apparatuur op zijn boot over de Amsterdamse grachten wilt varen. 27 april, ongeveer 18 graden en met een zonnetje op een boot met muziek varend door de grachten van Amsterdam. Dit is hoe veel mensen in Amsterdam deze nationale feestdag vieren. ‘Muziek op een boot’ klinkt best simpel toch? Echter, komt hier best veel bij kijken.

Waar ga je over lezen?
Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Inhoudsopgave

Welke speakers zijn geschikt voor koningsdag?

Welke DJ apparatuur heb ik nodig?

Heb ik een aggregaat nodig op een boot?

Oranje confetti, schadelijk voor het milieu?

Kan de apparatuur tegen regen?

Waar is het handig om op- en af te bouwen?

De geschiedenis van koningsdag

1. Welke speakers zijn geschikt voor koningsdag?

Om te beginnen zijn er grofweg twee soorten speakers. Zo heb je de actieve en de passieve speaker. Het verschil zit hem in de versterker; bij de actieve speaker zit deze versterker ingebouwd terwijl dit bij de passieve speaker niet het geval is. Door gebruik te maken van actieve speakers hoef je niet los, een zware versterker op je boot te plaatsen. Daarnaast scheelt dit uiteraard ook kostbare ruimte. Al onze speakers zijn actief en daardoor uitermate geschikt om te gebruiken tijdens koningsdag. Naast actief en passief kunnen speakers ook onderscheiden worden op het soort geluid dat zij produceren. Zo zijn er ‘top’ speakers die voornamelijk midden en hoge tonen produceren, maar ook ‘subwoofers’ die voornamelijk lage tonen produceren.

Oké we gaan dus speakers op onze boot plaatsen, welke speakers ga je dan precies huren en moet je hierbij ook nog los een subwoofer huren? Welke speakers wij je aanraden is afhankelijk van je wensen, logischerwijs heb je andere speakers nodig wanneer je met 30 man een sloep huurt, dan wanneer je met 6 vrienden op je eigen boot door de grachten wilt varen. Grofweg kan je aannemen dat je geen subwoofer nodig hebt wanneer je met een klein gezelschap door de grachten gaat varen. Bij een grotere boot met een grotere groep adviseren wij dit wel. Stuur ons gerust een foto van de boot en wij zullen je adviseren zodat je met de juiste geluidsapparatuur op Koningsdag door de grachten kan varen.

En welke DJ apparatuur?

2. Welke DJ apparatuur heb ik nodig?

Wil je een DJ laten draaien op je boot tijdens Koningsdag, of wil je alleen genieten van een spotify afspeellijst? Voor beide wensen hebben wij uiteraard de juiste apparatuur. Wanneer er een DJ komt draaien kan er gekozen worden uit grofweg twee opties. Optie 1, een professionele Pioneer DJ set waar iedere DJ wel op kan draaien. Of optie 2, een all-in-one DJ controller zoals de Pioneer XDJ-RX2. Optie 1 wordt enorm veel gebruikt, vooral omdat iedere DJ hier mee uit de voeten kan. Echter is deze optie wel twee keer zo duur dan de all-in-one DJ controller. Als bijkomend voordeel neemt de DJ Controller ook minder ruimte in beslag dan de pioneer DJ set. Vaak is er geen tafel voor de DJ apparatuur aanwezig op de boot. Daarom bieden wij een uitklapbare DJ tafel of een podiumdelen van 100x50cm op 100cm poten aan.

Wil je alleen genieten van een afspeellijst vanuit itunes of spotify, dan zijn er nog veel goedkopere opties. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is namelijk een kleine mengtafel. Zo bieden wij deze 4 kanaals mengtafel aan. Naast 2 telefoons of laptops kunnen er ook 2 microfoons aangesloten worden. Deze mengtafel is niet gemaakt om actief muziek te gaan mixen. In vergelijking, een Pioneer DJ huren set kost ongeveer €160,- excl btw per dag, een DJ controller kost ongeveer de helft, €75,- excl btw en een kleine mengtafel ongeveer €5,- a €10,- exclusief btw.

Koningsdag aanbieding! Enorme ladingen oranje confetti voor de scherpste prijzen.

Vier Color Blasters voor €400

Yes! Koningsdag, hoe maak ik het compleet? De kleurenpoeder blussers zijn gebruiksvriendelijk en creëren een enorme poederwolk. Een fantastische aanvulling op je kleuren-evenement! Je spuit met deze brandblusser binnen 20 seconden 3 kg kleuren poeder door de lucht met deze. De speciaal aangepaste brandblussers zijn ideaal om snel een groot effect te creëren. 

3. Heb ik een aggregaat nodig op een boot?

Bijna geen een boot op Koningsdag heeft stroom aan boord. De apparatuur heeft echter wel stroom nodig, hierdoor is een externe stroombron zoals een aggregaat noodzakelijk. Wij hebben diverse aggregaten in de verhuur die geschikt zijn voor Koningsdag. Wanneer je zelf een aggregaat gaat regelen houd er dan rekening mee dat deze aggregaat gestabiliseerd is. Gestabiliseerd houdt in dat de spanning tussen de 220v en 230v zal blijven. Technische apparatuur zoals speakers en DJ apparatuur heeft dit als vereisten. Wanneer de aggregaat niet gestabiliseerd is zal de geluidsapparatuur kapot gaan! Een gestabiliseerde aggregaat is vaak te herkennen aan een geluidsdempende omkasting. Hierdoor zijn deze aggregaten in vergelijking met open niet gestabiliseerde aggregaten veel stiller. Al onze aggregaten zijn zowel gestabiliseerd als ‘super silent‘, oftewel je merkt niet dat hij aanstaat tijdens koningsdag.

Afhankelijk van de apparatuur die op de aggregaat aangesloten gaat worden heb je een bepaalde sterkte nodig. Deze sterkte wordt uitgedrukt in het aantal kva. Veel kleine geluidssets hebben genoeg aan een 2,5 kva aggregaat, terwijl een grote geluidsset al sneller een 6 kva aggregaat nodig heeft. Uiteraard zullen wij de juiste aggregaat aanbieden bij de gewenste geluidsapparatuur. Al onze aggregaten worden volgetankt verhuurd. Met een volle aggregaat kan je prima 4 uur uit de voeten. Wanneer je een kleine geluidsset op een grotere aggregaat aansluit zal je veel langer dan 4 uur op 1 tankbeurt kunnen draaien. Net als bij een auto, als de aggregaat hard moet werken (zwaar belast wordt) zal deze ook meer brandstof verbruiken. Het is dus aan te raden om een jerrycan brandstof mee te nemen, uiteraard kunnen wij dit ook meegeven. Onze aggregaten t/m 6 kva werken op reguliere benzine van een pompstation.

4. Oranje confetti, schadelijk voor het milieu?

Tijdens Koningsdag vliegen de oranje confetti snippers af en toe langs je oren. Vaak beland deze confetti in de gracht of op straat. Maar is dit niet schadelijk voor het milieu? En welke confettisoorten bestaan er eigenlijk? Er zijn twee varianten, confetti en streamers. Confetti zijn de rechthoekige snippers en streamers zijn de slierten. Grofweg kan je zeggen dat de confetti meer rotzooi geeft door meerdere kleine rechthoekige snippers en dat de streamers een grotere afstand afleggen. Welke variant je koopt maakt geen verschil voor het milieu, behalve dat je streamers wat makkelijker kan opruimen als je dat zou willen. Bij ons kan je zowel oranje confetti als oranje streamers kopen.

Behalve het verschil in vorm is er ook een verschil in materiaal mogelijk. Zo heb je de papieren variant en de metallic (glitter) variant. Hier is een belangrijk verschil als je op het milieu wilt letten. De papieren variant is namelijk milieu afbreekbaar en de metallic variant niet. Zo kan de papieren confetti vergeleken worden met een bananenschil en is de metallic variant eerder een plastic flesje. Hierdoor is het niet/minder erg als de papieren confetti of papieren streamers in de gracht belanden. Dit zal namelijk vanzelf afgebroken worden. Bij de metallic confetti of metallic streamers is dit niet het geval. Bij ons kan je zowel papieren confetti of streamers als metallic confetti of streamers kopen, echter verkopen voor buitengebruik alleen de papieren variant.

Confetti kan op verschillende manieren afgeschoten worden. Zo zijn er confettibuizen waar je alleen aan hoeft te draaien om ze af te schieten, maar zijn er ook confettibuizen die je van afstand kan afschieten. Wij hebben verschillende confettimachine’s in de verhuur. Op de verhuurpagina leggen wij het verschil uit tussen deze apparaten. Voor het bestellen van confetti voor Koningsdag neem contact met ons op via info@lichtgeluidhuren.nl of 085-1304 789.

 

5. Kan de apparatuur tegen regen?

Afgelopen jaren heeft het niet tot weinig geregend, maar toch houden we er altijd rekening mee. Onze line-array serie speakers kan prima zonder extra bescherming in een regenbui gezet worden. Met de DJ set is dat wel anders, deze zal je extra moeten beschermen. Wij geven daarom altijd wat extra zeilen of plastic zakken mee om de apparatuur te bedekken als het gaat regenen. De aggregaat die voor het stroom zorgt kan ook wel tegen een paar spatten water, maar als het echt met bakken uit de lucht komt is het verstandig deze ook te bedekken. Hou er dan wel rekening mee dat de lucht in en uitlaat niet geblokkeerd wordt!

 

6. Waar is het handig om op- en af te bouwen?

Doordat we al jaren lang met koningsdag boten in Amsterdam van geluid voorzien weten we goed welke plekken wel en niet werken. Enkele weken voor koningsdag is op de website van de gemeente Amsterdam te zien welke zones niet bereikbaar zijn met de auto. Daarom controleren we tegen die tijd of we bij de gewenste plek kunnen komen waar uw boot staat. Deze ‘koningsdag zone’ sluit vaak pas rond een uur of 08:00 en gaat dan weer open rond 18:00 (afhankelijk van de drukte). Voor de locaties die binnen de zone vallen zorgen we dat we voor sluitingstijd de zone betreden, zolang je daar niet meer uit rijdt kun je er wel blijven rijden namelijk. Aangezien dit best een geregel is proberen we zoveel mogelijk boten op dezelfde plaats te krijgen. Hiervoor hebben we twee perfecte locaties:

Danzigerkade 5, tegenover Theater Amsterdam

Weesperzijde 2, onder de Torontobrug naast het Amstel Hotel.


 

7. De geschiedenis van Koningsdag

Koningsdag is niet van de laatste jaren, ook al heeft deze nationale feestdag pas sinds 2014 deze naam. Op 31 augustus 1885 werd voor het eerst Koningsdag gevierd, destijds echter onder de naam ‘Prinsessedag’. Het initiatief hiervoor kwam vanaf de hoofdredacteur van een lokale krant met als doel de nationale eenheid te benadrukken. Prinsessedag werd gevierd van 1885 tot 1890. November 1890 stief koning Willem de derde, het jaar later werd Prinsessedag veranderd in Koninginnedag, een feestdag voor kinderen. De naam Koninginnedag bleef van 1891 tot 2014 gehandhaafd. Na de inhuldiging van Koning Willem-Alexander werd de naam veranderd van Koninginnedag naar Koningsdag. Daarbij werd ook de datum van deze nationale feestdag veranderd naar zijn verjaardag, 27 April.